Składniki:

  • cebula,
  • szynka parmeńska,
  • mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • filety z dorsza,
  • ziemniaki.
  • Jak przygotować krok po kroku?

    Najpierw przygotowaliśmy ziemniaczki myjąc je i krojąc w mniejsze kawałki. Następnie zmacerowaliśmy je w oliwie i soli gruboziarnistej i wrzuciliśmy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym włączając tylko dolne grzałki (piec się będą ok. 30-40 minut).

    Później podgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i wrzucamy cebulkę, gdy ta się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską i również podsmażamy. Następnie przerzucamy szynkę z cebulą do miseczki i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

    Filety z dorsza oczyszczamy z łusek i delikatnie solimy. Wykładamy przygotowany wcześniej farsz z szynki i mozzarelli i zwijamy tak, aby osiągnąć efekt ze zdjęcia. Aby konstrukcja była bardziej stabilna wzmocniliśmy ją wykałaczką. Gdy nasze ziemniaczki są już gotowe wrzucamy dorsza na grilla elektrycznego lub patelnię (z łyżką oliwy). Podsmażamy maksymalnie dwie minuty z każdej strony i… gotowe!

    Polecamy przy okazji pieczenia ziemniaczków podpiec pomidorki (tak jak na obrazku powyżej) 🙂