Dzisiejsza propozycja przypomina smakiem lasagne, także fanów tego dania zachęcamy do spróbowania wykonania tej pyszności w trochę innej wersji 😉

Składniki:

  • makaron duże muszle (Piotr i Paweł)
  • mięso mielone ok. 0,5 kg
  • butelka passaty pomidorowej
  • jedna mała cebula, czosnek 2-3 ząbki, przyprawy do doprawienia (wedle uznania): sól, pieprz, pieprz cayenne, bazylia, oregano
  • oliwa z oliwek
  • sos beszamelowy – tu podpinamy przepis na beszamel TUTAJ
  • ser, duuużo sera 🙂 myśmy wykorzystali starty kawał goudy z Biedronki (chociaż idealnie by pasowała też mozarella).
  • Co trzeba wykonać?

    Przede wszystkim na początek włączcie piekarnik 🙂
    Potem wyciągamy dwie patelnie: jedną na sos beszamelowy drugą na przygotowanie mięska.
    Jak przygotować sos beszamelowy już podpięliśmy wyżej.
    A mięsko: wlej trochę oliwy z oliwek, dorzuć pokrojoną drobno cebulkę niech się zeszkli, następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, dosyp mięska, jak już się obsmaży dodaj pół butelki passaty i dopraw wedle uznania.
    Następnie wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy przez około 5-6 minut. Ma być al dente 😉

    No to teraz składamy wszystko w całość:

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy na spód drugą połowę passaty. Na to kładziemy pojedynczo muszelki. Bierzemy łyżkę i wypełniamy każdą z muszelek przygotowanym mięskiem. Na to sos beszamelowy, a na koniec potarty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i tak naprawdę czekamy, aż ser na górze się rozpuści i trochę podpiecze, bo przecież reszta składników jest już gotowa 🙂
    Wyciągamy i cieszymy się smakiem 🙂