Spontaniczne danie, wykonane z resztek, które mieliśmy w lodówce. Ale okazało się na tyle pyszne, że na pewno będziemy do niego wracać!

Składniki:

  • ryż,
  • pierś z kurczaka,
  • 5 szparagów,
  • dwie łodygi selera naciowego,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 100gr mascarpone,
  • dwie łyżki oliwy,
  • odrobina soli i pieprzu cayenne do smaku.
  • Przygotowanie:

    Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (polecamy ryż basmati).

    Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w kawałki szparagi oraz seler naciowy. Na małym ogniu podsmażamy, aż warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozpadające), dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i razem podsmażamy. Gdy kurczak jest gotowy ściągamy patelnię z ognia, dodajemy mascarpone i pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i podajemy na talerzach razem z ryżem.