Całą rodziną uwielbiamy cukinię, zarówno grillowaną, jak i w sosach. Ale jedną z naszych ulubionych wersji tego warzywka jest cukinia faszerowana.

Niedawno podaliśmy na lekką kolację danie złożone jedynie z kilku składników (porcja dla dwóch osób):

  • jedna cukinia,
  • pół cebuli,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka mascarpone,
  • przyprawy do smaku, my dodaliśmy: szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka papryki wędzonej.
  • A jak przygotować danie?

    Przede wszystkim należy rozkroić wzdłuż cukinię, i wydrążyć farsz, który następnie szatkujemy na drobną kostkę. Następnie drobno kroimy cebulę i wrzucamy na rozgrzaną w międzyczasie patelnię (z oliwą). Gdy cebulka się zeszkli dodajemy farsz z cukinii oraz tuńczyka (odsączonego). Gdy całość się delikatnie podsmaży, ściągamy z ognia i dodajemy mascarpone oraz przyprawy.

    Faszerujemy cukinię i wstawiamy ją do piekarnika (rozgrzanego do ok. 200′, tylko z dolnymi grzałkami, aby nie spalić z góry cukinii).

    I po 15-20 minutach… gotowe 🙂