Jakiś czas temu proponowaliśmy Wam świetny przepis na bułeczki. Dla tych co nie mają tyle czasu dzisiaj przedstawiamy szybki sposób na przygotowanie domowego chlebka przekładanego masłem czosnkowym.

Składniki na ciasto:
  • 25g drożdży,
  • 300g mąki,
  • pół szklanki mleka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli.
  • Składniki na masło czosnkowe:
  • pół kostki masła,
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej / mniej w zależności od upodobań),
  • szczypta soli,
  • drobno posiekany koperek.
  • Jak przygotować chlebek?

    Składniki na masło łączymy w jednej misce (jeśli masło będzie miękkie, wystarczy ugnieść całość łyżką) i odkładamy na chwilę.

    Następnie przygotowujemy ciasto, które odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wtedy rozwałkowujemy je na cienki placek (staramy się zachować w miarę prostokątny kształt). Nasz rozwałkowany placek smarujemy masłem czosnkowym, a następnie kroimy go na długie paski o szerokości około 3 cm. Nasze paski z masłem czosnkowym składamy jak harmonijkę i przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego (stawiając obok siebie, tak, aby zająć całą powierzchnię naczynia – istotne, aby masło czosnkowe było u góry – podejrzyjcie na zdjęciu poglądowym we wpisie 🙂 ).

    Całość pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200′.