Często mając nadmiar składników w lodówce zastanawiamy się co z nimi zrobić. Ostatnio staliśmy przed takim wyzwaniem mając:

  • rolkę ciasta francuskiego,
  • paczkę szpinaku baby,
  • opakowanie łososia wędzonego,
  • szynkę,
  • mozarellę zółtą.

  • Mając w lodówce takie składniki postanowiliśmy przygotować pieczone zawijańce z ciasta francuskiego. W tym celu rozwinęliśmy rolkę ciasta, przekroiliśmy ją na pół i przygotowaliśmy dwa warianty.

    Wariant ze szpinakiem i łososiem wędzonym:

  • na patelni, na maśle poddusiliśmy szpinak z odrobiną soli,
  • posmarowaliśmy nasze ciasto francuskie podduszonym szpinakiem (odsączając z niego trochę wody),
  • na to położyliśmy łososia wędzonego,
  • zwinęliśmy całość w rulon i pokroiliśmy w około centymetrowe plasterki.
  • Wariant z szynką i serem:

  • ciasto francuskie posmarowaliśmy pastą pomidorową (akurat mieliśmy w lodówce, ale równie dobrze sprawdzi się ketchup),
  • na to położyliśmy plastry szynki i sera,
  • podobnie jak w wariancie pierwszym całość zwinęliśmy i pokroiliśmy w plasterki.
  • Nasze plasterki kładziemy na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego (ok. 200′) piekarnika na 15 minut. Na początku włączmy tylko dolną grzałkę, a pod koniec pieczenia dodajmy jeszcze górną, aby nasze zawijańce się zarumieniły.

    Całość podaliśmy z jogurtem naturalnym 🙂