Ostatnio coraz cieplej, a nie ma lepszego dania na upalne dni niż chłodnik! Przygotowując porcję na całą rodzinę bazujemy na tradycyjnych składnikach, wykorzystując:

  • 2 ogórki,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • trzy ugotowane buraczki (mogą być kupione gotowe – np. w Lidlu),
  • pęczek koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 kartony maślanki,
  • sól do smaku.

  • Ogórki obieramy ze skórki, a następnie kroimy wszystkie składniki w drobną kostkę (czosnek możemy wycisnąć) i wrzucamy do garnka. Zalewamy maślanką, doprawiamy solą do smaku i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby chłodnik przeszedł smakiem (najlepszy jest następnego dnia 🙂 ). Smacznego!

    Polecamy również przepis na chłodnik hiszpański (gazpacho) – TUTAJ