Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów i papryki towarzyszy nam od paru lat jako zamiennik tradycyjnego, polskiego chłodniku. Do przygotowania będziemy potrzebować blendera oraz kilku dodatkowych składników:

  • 2 ogórki,
  • 2 papryki (np. zielona lub żółta – dzięki temu zupa będzie bardziej kolorowa),
  • 4 pomidory (ważne, aby były soczyste i „pomidorowe” 🙂 ),
  • 3 ząbki czosnku,
  • chleb (może być lekko podsuszony),
  • czerwona cebula,
  • do smaku: sól i ewentualnie ostra papryczka (jak kto lubi 🙂 ).

  • 3 pomidorki wyparzamy i razem z ogórkami obieramy ze skórki, a paprykę oczyszczamy z nasionek. Jednego ogórka, jedną paprykę i trzy (obrane ze skórki) pomidorki kroimy na większe kawałki i razem z czosnkiem wrzucamy do blendera. Pozostałe warzywka (w tym nieobranego pomidora) kroimy na bardzo drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Warzywa zalewamy zblendowaną masą, doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia (jeśli chcesz przyspieszyć proces dodaj kilka kostek lodu w trakcie blendowania).

    Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę.Równocześnie podsmażamy na patelni chlebek, kroimy go w kostkę i po przelaniu gazpacho na talerze posypujemy naszymi grzankami i cebulką. Gotowe!

    Polecamy również przepis na tradycyjny, polski chłodnik – TUTAJ