Danie podpatrzone w restauracji Ryż w Gdańsku Oliwie i zmienione trochę pod nasze potrzeby. Przepis banalnie prosty i wymagający jedynie kilku składników (porcja dla 4 osób):

  • czarnego ryżu jaśminowego,
  • puszkę mleczka kokosowego,
  • łyżki brązowego cukru,
  • owoców jako dodatku (my zdecydowaliśmy się na pieczone jabłko).

  • Jedną paczkę (100g) ryżu gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, równolegle na małym ogniu podgrzewamy w garnuszku mleczko kokosowe, do którego dodajemy cukier.

    Gotowy ryż przerzucamy do mleczka i gotujemy jeszcze około 10minut. Następnie przekładamy całość do innego naczynia i wkładamy do lodówki (mleczko ma zgęstnieć). Deser podajemy na zimno w salaterkach, ewentualnie z dodatkiem owoców (np. mango czy pieczonego jabłka).