Coraz popularniejsza ostatnio staje się kuchnia gruzińska, w związku z tym postanowiliśmy przygotować naszą interpretację tradycyjnego gruzińskiego dania – chaczapuri.

Do zrobienia placka wykorzystaliśmy nasz przepis na ciasto do pizzy (link TUTAJ), rozwałkowując je bardzo cienko i następnie wycinając z niego dwa owalne kształty. Z reszty ciasta stworzyliśmy warkocze, które przykleiliśmy po bokach tworząc „łódeczkę”. Dna nakłuliśmy widelcem i nasze łódeczki podpiekliśmy przez około 10 minut w temperaturze 180’. Dopiero wtedy łódeczki wypełniliśmy farszem.

A co z farszem? Ugotowaliśmy czerwoną soczewicę zgodnie z przepisem (na dwie porcje chaczapuri około 200g soczewicy) i po odlaniu wody dodaliśmy do niej passaty pomidorowej, odrobiny soli i pieprzu. Podgotowaliśmy to 5minut. Przełożyliśmy to do podpieczonych łódeczek, wbiliśmy jajko i piekliśmy w piekarniku około 15 minut (aż białko się zetnie – żółtko musi pozostać płynne).

Smacznego 🙂