Składniki:

  • filet z łososia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • oliwa z oliwek,
  • kasza orkiszowa (albo inna, do wyboru),
  • papryka,
  • cebula.
  • Przepis:

    Danie mega szybkie i łatwe w przygotowaniu, zaczynamy od pokrojenia cebuli i papryki w drobną kostkę, które wrzucamy na rozgrzaną z oliwą z oliwek patelnię. Podsmażamy do zrumienienia, dodajemy wtedy szklankę wody i doprawiamy do smaku (sól, pieprz, ewentualnie czosnek). Całość podgrzewamy, wsypujemy kaszę (suchą) i pod przykryciem, na małym ogniu podgrzewamy całość przez około 15-20 minut.

    Gdy już przykryjemy patelnię zabieramy się za łososia, krojąc go na kawałki, które chcemy później podać na talerzach. Rybę kładziemy na kawałku folii aluminiowej (taki aby rybę później w niego zawinąć), obsypujemy solą i pieprzem, kładziemy odrobinę masła i drobno pokrojone pół ząbka czosnku, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika (180’) na 20 minut.

    Gdy kaszotto będzie gotowe nakładamy na talerze (możemy do tego wykorzystać filiżankę do kawy), obok kładziemy upieczonego łososia i… SMACZNEGO :)!