Ostatnio naszła mnie wielka ochota na kurczaki a’la KFC i postanowiłem przygotować je w domu. Bazowałem na przepisach znalezionych w internecie, z drobnymi modyfikacjami.

Składniki:

  • pierś z kurczaka (do pokrojenia na polędwiczki) lub polędwiczki z piersi kurczaka,
  • marynata: łyżka oliwy, dwie łyżeczki pieprzu cayenne, dwie łyżeczki soli i trzy łyżeczki czosnku granulowanego,
  • ciasto naleśnikowe: 300g mąki, szklanka mleka, jajko, łyżeczka soli i 3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 500 ml oleju do smażenia,
  • dodatkowo ok. 200g mąki do panierowania.
  • Jak robi to wujek Colonel?

    Marynatę mieszamy i nacieramy nią kurczaki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, wtedy zalewamy je ciastem naleśnikowym, tak aby wszystkie były nim dobrze pokryte i znowu odkładamy do lodówki (na około godzinę).

    Rozgrzewamy patelnię z olejem, a równolegle do zamykanego pojemnika wsypujemy mąkę, wrzucamy kurczaki (nie wszystkie, tylko tyle aby swobodnie się tam zmieściły i zostało jeszcze trochę miejsca), zamykamy pojemnik i „machamy” nim we wszystkie strony aż kurczaki obtoczą się w mące. Taki sposób panierowania jest niezbędny dla uzyskania tej charakterystycznej struktury panierki.

    Kurczaki przekładamy na patelnię (najlepiej szczypcami, aby nie uszkodzić panierki) i smażymy kilka minut na głębokim tłuszczu – aż panierka będzie zarumieniona i chrupiąca.

    Sałatka Coleslaw

    Kurczaki w KFC najlepiej smakują z sałatką coleslaw, gdybyście chcieli spróbować to szybki przepis poniżej. Wszystkie składniki wymieszani e w misce i podawajcie po około godzinie jak całość przejdzie smakiem:

  • starkowana na drobne wiórki kapusta biała (pół miski),
  • starkowana / drobno pokrojona cebula,
  • starkowane pół marchewki,
  • łyżka majonezu, sok wyciśnięty z 1/4 cytryny, łyżka octu jabłkowego,
  • cukier brązowy i sól do smaku.
  • Tagi: kurczak jak z KFC, KFC chicken strips, hot wings