Pieczone udka z kurczaka kojarzą mi się z niedzielnymi obiadami z dzieciństwa. Klasyczny zestaw rosół + schabowy często zastępowany był rosołem z pieczonym kurczakiem 🙂 . Postanowiliśmy przygotować swoją interpretację tego dania.

Składniki:

  • szklanka bulionu jeżeli jest dostępna np. z wcześniejszego obiadu, jeśli nie to szklanka osolonej wody,
  • kasza gryczana (woreczek na dwie osoby),
  • świeże jabłko,
  • szklanka czerwonego wina,
  • składniki na marynatę: łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki czosnku (lub wyciśnięty ząbek), 3 łyżeczki papryki (słodkiej lub ostrej – w zależności od upodobań), dwie łyżeczki soli,
  • świeże warzywa na sałatkę, np.: garść rukoli, ogórek, pomidor, rzodkiewka.
  • Kasza gryczana według Ukiego

    Najlepiej jeśli zostanie nam bulion z innego obiadu (lub przygotujemy specjalnie na tę okazję), jeśli nie mamy chęci albo czasu to wystarczy woda z rozpuszczoną czubatą łyżeczką soli. Kaszę zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej, wieczorem przesypujemy kaszę z woreczka do miseczki i zalewamy bulionem / wodą. Odstawiamy na noc (kasza wchłonie większość płynu) i następnego dnia dodajemy starkowane na małe wiórki jabłko i wrzucamy na suchą patelnię do podgrzania na małym ogniu.

    Udko w marynacie

    Udka oczyszczamy i równolegle wsypujemy przyprawy do miseczki dolewając odrobinę wina – tak aby mieć gęstą „papkę” do nasmarowania udek. Udka smarujemy marynatą i wstawiamy do lodówki w głębszym naczyniu. Po około 30 minutach polewamy udka resztą wina i odstawiamy na noc. Następnego dnia przekładamy udka do naczynia żaroodpornego (wraz z winem), ustawiamy temperaturę około 180′ i pod przykryciem pieczemy około 30 minut. Wtedy odkrywamy udka, równocześnie polewając je marynatą, w której się pieką. Pieczemy bez przykrycia około 30 minut co jakiś czas polewając.

    I… to wszystko?

    Tak! W międzyczasie przygotowujemy sałatkę (która aby była mniej kaloryczna polaliśmy jedynie Aceto Balsamico), kładziemy na talerz kaszę (możemy podlać ją marynatą z kurczaka) oraz wykładamy udka. Smacznego!