Naszła nas ostatnio ochota na gołąbki, ale… nie było chętnych do zawijania 🙂 . Zdecydowaliśmy się więc na wersję bez zawijania! Było pysznie i rozgrzewająco dzięki odrobinie cayenne w sosie!

Składniki (na 4 osoby):

– 0,5 kg kapusty białej,
– 0,5 kg mięsa mielonego,
– cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– pół woreczka ryżu,
– sól i pieprz do smaku,
– sos: butelka passaty pomidorowej, dwa ząbki czosnku, bazylia, sól i pieprz cayenne.

Jak przygotować?

Kapustę szatkujemy na drobne kawałki, wrzucamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i razem z kapustą przekładamy do większej miski. Dodajemy mielone, jajko, ryż i przyprawy do smaku i całość mieszamy. Formujemy kotlety i podsmażamy je z każdej strony około 1 minuty na patelni.

W tym samym czasie przygotowujemy sos – do garnka przekładamy passatę, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sól i pieprz do smaku i podgotowujemy, aby składniki przeszły smakiem. Na sam koniec zdejmujemy z palnika i dodajemy bazylii.

Podsmażone kotleciki przykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i pieczemy 40 minut. Pierwsze 20 minut włączamy grzałkę z dołu, kolejne 20 minut grzałka z góry i 10 po minutach odwracamy je na drugą stronę.

Całość idealnie komponuje się z grillowanym / pieczonym ziemniakiem, my zdecydowaliśmy się na dodanie jeszcze gęstego sosu czosnkowego bazującego na serku Almette.