Jeden z najprostszych przepisów jeśli na szybko musimy przygotować coś na słodko.

Składniki (na około 10 babeczek):

  • 2 średnie marchewki (1 szklanki startej),
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (my dodaliśmy rzepakowy),
  • 2 duże jaja,
  • 0,5 szklanka brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczka ekstraktu z wanilli.
  • A jak je przygotować krok po kroku?

    Trochę z tym krok po kroku przesadziliśmy 😉 . Wszystkie składniki po prostu mieszamy (konsystencja powinna być lekko płynna), odstawiamy na około 20 min, przekładamy do foremek i… pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180′.