Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego,
  • jedna mała cukinia,
  • jedna cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pasta zielone curry (do kupienia m.in. w Piotrze i Pawle),
  • mięso mielone,
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka (ewentualnie może być zwykła papryka),
  • ryż basmatti.
  • Przepis:

    Gotujemy ryż i w między czasie przygotowujemy resztę składników.

    Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Formujemy małe klopsiki i wrzucamy na grilla elektrycznego lub patelnię grillową (możemy również podsmażyć na normalnej patelni).

    Na drugiej patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy drobno pokrojoną cukinię i cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu. Gdy cebulka i cukinia się zarumienią, a cukinia puści wodę zmniejszamy ogień i dodajemy następnie pastę zielone curry. Mieszamy całość i po chwili dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość i ściągamy z ognia.

    Danie podajemy z ugotowanym ryżem i… smacznego 🙂

    Analogiczny przepis możemy przygotować np. z czerwonym curry, ale także z innymi składnikami.