Uwielbiamy owoce morza – wszystkie i w każdej postaci 🙂 . Tak więc, jakiś czas temu postanowiliśmy przygotować rozgrzewającą zupę z mulami!

Składniki:

  • włoszczyzna na wywar,
  • dwie puszki pomidorów,
  • 500 ml białego wina,
  • pół kilograma muli,
  • sól, pieprz i świeża bazylia do doprawienia.
  • Zupa krok po kroku

    Najpierw przygotowujemy wywar z włoszczyzny (na ok. 2l wody). Równocześnie oczyszczamy muszle i wkładamy je do dużego garnka dolewając 250 ml białego wina, które powinno być na dnie garnka i nie powinno przykrywać muli (powinny gotować się w aromacie wina).

    Włączamy palnik pod mulami i wracamy do naszego wywaru, wyciągamy z niego włoszczyznę (jak znalazł na tradycyjną sałatkę 🙂 ), dodajemy pomidory i po chwili gotowania doprawiamy do smaku (Uki uwielbia trochę ostrzejszą wersję – z dodatkiem ostrej papryczki). Następnie blendujemy całość i nakładamy na talerze. Do każdej zupy dokładamy kilka muli i gotowe :)!

    Warto mieć pod ręką świeżą bagietkę – z zupką i mulami smakuje idealnie!