Krewetki to kolejne szybkie danie, które uwielbiamy! Tym razem przygotowaliśmy je z kaparami.

Składniki:

  • pół kilograma surowych krewetek (szarych, nie pomarańczowych),
  • masło,
  • 3 łyżki kaparów,
  • trzy ząbki czosnku,
  • odrobina wytrawnego białego wina (a reszta do wypicia 🙂 ),
  • sól i pieprz do smaku.
  • I co dalej?

    Na małym ogniu stawiamy patelnię i wkładamy masło do roztopienia (na średnim ogniu, masło nie powinno się przypalać), dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i kapary. Po chwili dodajemy krewetki (wcześniej możemy je oczyścić ze skorupek, zostawiając same ogony – będzie wygodniej się jadło) i podsmażamy je chwilę aż zrobią się pomarańczowe. Pod koniec podsypujemy trochę soli i pieprzu.

    Podajemy w małych miseczkach razem z masełkiem z patelni. I koniecznie z bagietką 🙂