Po raz kolejny po zajrzeniu do lodówki okazało się, że mamy kilka produktów do szybkiego zużycia. Wzięliśmy do tego jeszcze kilka dodatków i przygotowaliśmy szybkie, smaczne i fajnie wyglądające danie 🙂 !

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 1 cukinia,
  • pół paczki „paluszków krabowych” (surimi),
  • szczypiorek,
  • pół świeżego ogórka,
  • mała cebulka (może być ze szczypiorku),
  • łyżka masła,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Przygotowanie:

    Przekrajamy cukinię wzdłuż na dwie części i wydrążamy z niej miąższ. Kroimy cebulkę na drobną kostkę i razem z wydrążonym farszem (resztę cukinii odkładamy na chwilę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Podsmażamy aż cebulka i cukinia się zarumienią i przekładamy do miski. Do tego dodajemy pokrojone w drobną kostkę paluszki krabowe, ogórka (gdybyście nie mieli ogórka, nie martwcie się – bez też będzie super), szczypiorek i łyżkę majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku 🙂 .

    Następnie dwie połówki cukinii wrzucamy na grilla elektrycznego (jeśli nie macie takiego sprzętu to możecie podpiec cukinię lub położyć na patelni papier do pieczenia i na tym podsmażyć – bez tłuszczu – z dwóch stron). Na tak przygotowaną i jeszcze ciepłą cukinię nakładamy naszą sałatkę. Całość możemy posypać koperkiem i… siadamy do stołu 🙂