Coś na słono, coś na słodko 🙂
Najedzą się i ci duzi i najmłodsi.

Racuchy

Składniki:
  • 300 ml mleka,
  • szklanka mąki,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta cukru waniliowego,
  • odrobina sody oczyszczonej,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 duże jabłka,
  • cukier puder do dekoracji.
  • I masz ci Babo placki!

    Nie wiem jak u Was w domu, ale my zawsze obieramy jabłuszka i tarkujemy na duże wiórki 🙂
    Z wyjątkiem jabłek, wszystkie składniki wrzucamy do wyższej miski i mikserem mieszamy do gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodajemy nasze potarkowane owoce, ale już wtedy całość mieszamy łyżką – NIE MIKSEREM 🙂
    Smażymy na oleju i podajemy posypując odrobiną cukru pudru <3

    Placki z cukinii (porcja dla 2-3 osób)

    Składniki:
  • jedna duża cukinia,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie łyżki jogurtu greckiego,
  • 2-3 czubate łyżki mąki,
  • sól, pieprz.
  • A jak przygotować placki z cukinii?

    Całą cukinię tarkujemy na wiórki (większe), solimy i odstawiamy, aby puściła wodę. Wtedy odsączamy cukinię (np. na sitku) i w misce mieszamy ją z mąką, łyżką jogurtu greckiego i czosnkiem (czosnek przepuszczamy przez praskę). Placki smażymy z każdej strony na oleju i podajemy z jogurtem greckim.