Uwielbiamy grzyby leśne w różnych postaciach (ze śmietaną, w sosie oraz jako dodatek w innych daniach). Niestety nie przez cały rok są one dostępne, więc zawsze staramy się mieć w zamrażarce kilka woreczków podsmażonych wcześniej grzybów.

Ostatnio zdecydowaliśmy się na przygotowanie na śniadanie fritatty z grzybami leśnymi :). Poniżej przedstawiamy porcję dla dwóch osób.

Składniki (na dwie osoby):

  • 1/4 kostki masła,
  • 200g podsmażonych na maśle grzybów leśnych,
  • 2 jajka,
  • 1/2 sera camembert,
  • duży pomidor,
  • 1/4 czerwonej cebulki.
  • Przygotowanie:

    Odpalamy piekarnik na 180′. Wtedy rozpuszczamy na patelni (istotne – użyjmy patelni z metalową rączką, aby można było wstawić danie do piekarnika) masło, wrzucamy do tego czerwoną cebulkę i lekko podsmażamy. Po chwili wrzucamy grzyby (mogą być zamrożone – szybko odmrożą się na patelni). Później dorzucamy jajka i odrobinę soli, wszystko mieszamy ze sobą i wkładamy patelnię z fritattą na 7-8 minut do piekarnika. Po 5 minutach kładziemy pokrojony w plasterki ser camembert, czekamy aż się rozpuści.

    Przed podaniem posypujemy danie pokrojonym w drobną kostkę pomidorem i danie gotowe 🙂