Dzisiaj z racji braku czasu postanowiliśmy przygotować na śniadanie coś na szybko i stanęło na muffinkach z szynką i serem. Do tego przygotowaliśmy grzankę z chleba razowego z pomidorkami.

Jak przygotować muffinkę śniadaniową?

Nic prostszego 🙂 ! Wystarczy do foremek na muffinki / babeczki wrzucić pokrojoną w drobną kostkę szynkę (polecamy parmeńską) i ser żółty (np. goudę). Równolegle w innej misce, po dodaniu do nich szczypty soli, trzepiemy jajka (białka + żółka). Jajka wlewamy do foremek z szynką i serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200-220′). Pieczemy do momentu kiedy jajko będzie ścięte. I… gotowe!

W trakcie pieczenia warto podpiec, lub podsmażyć kawałek chleba (polecamy razowy), który smarujemy ząbkiem czosnku i na to nakładamy drobno skrojone pomidory. Całość komponuje się świetnie 🙂