O cieście na pierogi pisaliśmy TUTAJ.

Pierogi z mięsem

W związku z tym, że jesteśmy fanami pierogów w każdej postaci postanowiliśmy tym razem przygotować ich słoną wersję. Mamy taką „przypadłość” i często umawiamy się ze znajomymi i oferujemy, że zrobimy u nich obiad 🙂 Może to dziwne, ale z drugiej strony jeszcze żaden gospodarz nie oponował 😉 tym razem zaproponowaliśmy pierogi z mięsem.

Szybko kupiliśmy mielone mięso wołowe (0,5 kilograma), kostkę smalcu i małą cebulkę i razem z ciastem na pierogi ruszyliśmy do kuchni. Wrzuciliśmy na patelnię 1/4 kostki smalcu i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebulka była już podsmażona wrzuciliśmy ją do miski i dodaliśmy surowe mięso mielone. Całość zmieszaliśmy i nafaszerowaliśmy tym wkładem pierogi. Jemy. Wszystkim uszy się trzęsą, bo wyszło bardzo dobre. Mięso zdecydowane, dobrze przyprawione. Przez smalec ciasto nabrało fajnej miękkości. Gospodarze wyglądali na zadowolonych 🙂

Pierogi z kaszanką

W związku z tym, że mieliśmy jeszcze trochę ciasta i po powrocie do domu ciągle było nam mało smaku pierogów postanowiliśmy trochę poeksperymentować. Po spojrzeniu na lodówkowe zapasy stanęło na pierogach z kaszanką. Na szybko podsmażyliśmy na maśle małą cebulkę i do tego dorzuciliśmy dwie kaszanki (obrane ze „skórki”). Po kilku minutach odstawiliśmy patelnię i ostudzoną kaszanką z cebulką „nafaszerowaliśmy” kolejne pierogi. Były idealne w wersji gotowanej i pieczonej! Spróbujcie sami 🙂