Kilka dni temu zostały nam po obiedzie ugotowane bataty i po chwili zastanowienia postanowiliśmy, że robimy… gnocchi! Pomimo (a może dzięki?) batatów zamiast ziemniaków (które są w tradycyjnych przepisach) wyszło świetnie.

Składniki na gnocchi:

  • jeden duży batat (ugotowany),
  • mąka (1:1 względem ilości batata),
  • jajko,
  • sól.
  • To jak zrobić gnocchi?

    Ciasto ugniatamy do uzyskania elastycznej, ale nie kleistej konsystencji (w zależności od potrzeby można dodać odrobiny mąki lub wody). Wtedy odrywamy kawałki ciasta formując małe kuleczki i wygniatamy w nich palcem dziurkę (do której po ugotowaniu będzie mógł wpływać sos).

    Składniki i przepis na sos:

  • pomidory krojone z puszki (jeśli jest sezon to oczywiście w pierwszej kolejności sięgamy po świeże 🙂 ),
  • czosnek – 2 ząbki,
  • mała cebula,
  • mozarella (biała),
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.
  • Na patelnię wlewamy trzy łyżki oliwy, dorzucamy czosnek i pokroją w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i podsmażamy całość na małym ogniu. Gdy sos będzie lekko zagęszczony dodajemy poszarpaną na małe kawałki mozarellę i mieszając dodajemy odrobinę soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

    A co z całym daniem?

    Równolegle do przygotowywania sosu do garnka z wrzącą wodą wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy gnocchi. Podobnie jak z pierogami – gotujemy do czasu ich wypłynięcia na wierzch. Wtedy przekładamy je na talerz i polewamy gotowym sosem. PYCHA!