Tym razem szybki, ale bardzo smaczny przepis na kaszankę. Kaszankę, która smakuje nawet osobom, które nie przepadają za nią w innych postaciach 🙂

Składniki

  • kaszanka (polecamy tą z Biedronki – jest najlepiej doprawiona),
  • dwa duże buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz.
  • A jak przygotować to danie?

    Przede wszystkim warto mieć na wyposażeniu foremki do muffinek lub innych babeczek. Dzięki temu będzie nam łatwiej przygotować kształtne i mega smaczne danie.

    Na początek obieramy i gotujemy buraki. Odczekajmy chwilę, aż buraki ostygną. Gdy to już mamy za sobą możemy odpalić piekarnik (na 220-250′). W między czasie wrzucamy kawałki buraków z wyciśniętym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i majeranku do blendera i miksujemy na jednolitą masę.

    Następnie wkładamy do foremek kaszankę (około 2/3 foremki) i na to nakładamy mus z buraków i czosnku. Wtedy wkładamy to do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (aż mus z buraków zacznie lekko brązowieć). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 2-3 minuty, aby danie odtajało i przekładamy na talerze ściągając foremki.

    Jest to Nasza nietypowa forma podania kaszanki 🙂
    Smacznego!