Ostatnia wizyta we Fridzie (WPIS TUTAJ) zainspirowała nas do własnych eksperymentów z kuchnią meksykańską. Przygotowaliśmy tacosy, szarpaną wieprzowinę, krewetki smażone z cebulą i papryką oraz kilka dodatków: guacamole, mus z mango i salsę pomidorową.

Jak zrobić tacos, czyli najprostszy przepis na świecie

Do miski wsypujemy około pół kilograma mąki oraz 1/4 kostki masła. Do tego dosypujemy odrobinę soli i wlewamy pół szklanki gorącej wody. Wszystko mieszamy widelcem (ze względu na wrzątek) i poźniej wyrabiamy ciasto dodając ewentualnie odrobinę wody lub mąki dla uzyskania idealnej, nieklejącej się konsystencji.

Tradycyjnie powinno się przygotować małe kulki z ciasta, które po rozwałkowaniu dadzą nam małe okrągłe tortille. My, w celu ułatwienia całego procesu, zdecydowaliśmy się na rozwałkowanie całego ciasta (barrrdzo cienko) i wtedy wycinanie miseczką okręgów idealnie pasujących do tacosów. Przygotowane placki smażymy na patelni – bez dodatku tłuszczu! Po usmażeniu, możemy zostawić pod przykryciem, aby zmiękły.

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina (lub wołowina) idealnie pasuje do tacosów. W celu jej przyrządzenia wystarczy w garnku, bez tłuszczu, podsmażyć po 30 sekund z każdej strony wołowinę, następnie wyjąć ją i na większej ilości masła podsmażyć cebulę, do tego dodać białego wina i włożyć wołowinę. Na małym ogniu dusimy ją co najmniej 5h (im dłużej tym lepiej), aż rozpadnie się i razem z sosem tworzyć będzie fajną konsystencję do nafaszerowania naszej tortilli.

Krewetki z cebulą i papryką

Na patelnię wrzucamy 1/4 kostki masła i wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Na dużym ogniu wrzucamy do oliwy z masłem cebulę i paprykę (pokrojone na większe plasterki). Gdy cebula z papryką zmiękną i podsmażą się dorzucamy na około minutę krewetki. I gotowe 🙂

Dodatki do Tacosów

Idealnymi dodatkami do tacosów są:

  • guacamole – pasta z dojrzałego awokado, drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soku z limonki i wyciśniętego czosnku (wszystkie te składniki rozgniatamy widelcem w celu uzyskania konsystencji pasty);
  • salsa z pomidorów – drobno pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię z dodatkiem wyciśniętego czosnku i pokruszonej suszonej, ostrej papryczki; podrzewamy do odparowania wody i podajemy na stół;
  • idealnie komponującym się dodatkiem jest mus z mango – tutaj nie ma wielkiej filozofii, wystarczy zblendować mango i nie trzeba nic więcej dodawać.
  • Smacznego 🙂