W ostatnią niedzielę zaprosiliśmy Rodziców na kolację. Z tej okazji przygotowaliśmy krewetki w bulionie z makaronem ryżowym oraz domowe bajgle z guacamole, serem cheddar i chipsem z szynki parmeńskiej.

Nasi goście zaskoczyli nas jeszcze świeżo zebranymi rydzami, które od razu usmażyliśmy na maśle z czosnkiem 🙂 .

Rydze na maśle czosnkowym

Rydze dokładnie oczyszczamy pod bieżącą wodą i następnie osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Na dużej patelni rozpuszczamy masło, do którego wyciskamy 2-3 ząbki czosnku (ewentualnie możemy wkroić cienkie plasterki). Gdy masło się rozpuści, wrzucamy na nie rydze i na małym ogniu smażymy po kilka minut z każdej strony. Po przełożeniu na talerz solimy (najlepiej solą gruboziarnistą). Danie do przygotowania w maksymalnie 5 minut, a jakie dobre… 🙂

Krewetki w bulionie z makaronem ryżowym

Składniki
  • włoszczyzna,
  • czosnek,
  • masło,
  • krewetki,
  • cebula,
  • makaron ryżowy.
  • Przepis

    Danie równie proste, choć trochę bardziej czasochłonne… najpierw przygotowujemy bulion warzywny (na włoszczyźnie), pod koniec gotowania wyciągamy warzywa, dodajemy kilka ząbków czosnku i doprawiamy do smaku jasnym sosem sojowym.

    Suchy makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem (np. na sitku). Po odsączeniu z niego wody nakładamy makaron do talerzy i posypujemy drobno pokrojoną, świeżą cebulą (około 1/4 cebuli na miskę zupy). W międzyczasie na maśle podsmażamy krewetki (maksymalnie minutę z każdej strony) i razem z pozostałym masłem nakładamy krewetki do misek z makaronem i cebulą.

    Na sam koniec polewamy wszystko przygotowanym bulionem, podajemy z limonką i… smacznego 🙂


    Bajgle z guacamole, serem cheddar i chipsem z szynki szwarcwaldzkiej

    Składniki
  • bajgle przygotowaliśmy sami, zgodnie z przepisem z Kwestii Smaku – TUTAJ,
  • guacamole – świeże awokado, sok z limonki, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku – wszystko miażdżymy widelcem i gotowe,
  • ser cheddar pokrojony w plasterki,
  • szynka szwarcwaldzka.
  • Przepis

    Do bajgli polecamy wcześniej wspomniany przepis, natomiast musimy pamiętać, aby ciasto przygotować dzień wcześniej. Przepis super – my niestety trochę je przepiekliśmy, ale następnym razem na pewno będzie lepiej 🙂 .

    Szynkę szwarcwaldzką podsmażyliśmy na grillu elektrycznym, na sam koniec kładąc na nią plastry sera, aż do rozpuszczenia. W między czasie przekroiliśmy bajgle, posmarowaliśmy guacamole i na to położyliśmy szynkę z serem. A całość prezentowała się tak:

    Smacznego!