Szakszuka to nic innego jak podsmażone składniki w sosie pomidorowym z jajkiem sadzonym na górze.

Lubimy bardzo szakszukę z dwóch zasadniczych powodów:

  • pozwala wykorzystać resztki z lodówki 🙂 ,
  • jest naprawdę dobra!
  • W ramach przygotowywania korzystamy ze wszystkich składników jakie widzimy w lodówce i które naszym zdaniem będą pasować do tego dania, np.:

  • wędliny, salami, a nawet mięso mielone,
  • papryka,
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • cebula,
  • czosnek,
  • pomidory świeże / z puszki / sos pomidorowy,
  • koniecznie: jajka!
  • Po podsmażeniu warzyw i wędlin dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy do smaku (szakszuka jest idealna na ostro!). Następnie wbijamy na górę jajka (podobnie jak sadzone) i pod przykryciem zostawiamy danie, aż białko się zetnie. Istotne, aby żółtko się rozpływało – jest to element szakszuki, który buduje smak całego dania.