Kolejne danie, które jedliśmy na Rodos i od kiedy zrobiliśmy je w Polsce pierwszy raz, często towarzyszy Naszym obiadom… Prosta i szybka sałatka, którą można przyrządzić w każdym momencie (pod warunkiem posiadania pod ręką składników 🙂 ). Oprócz podstawowej zawartości sałatki kluczowy jest ser Halloumi, który możecie dostać w Lidlu czy teraz nawet w Biedronce.

Smaki z Kritamo

Sałatkę, której przepis zaraz pokażemy (w trochę odmienionej, spolszczonej wersji) jedliśmy pierwszy raz na Rodos w restauracji Kritamo w Pefkos. Knajpa z bardzo dobrym jedzeniem i pięknymi widokami. Dla chętnych i… odważnych (my trafiliśmy na wielkie fale) jest możliwość wynajęcia, na plaży obok, łódki motorowej i popłynięcia do Lindos, aby zobaczyć Akropol od strony wody.

Składniki:

  • szpinak Baby,
  • awokado,
  • pomarańcza,
  • orzechy nerkowca,
  • ser grecki Halloumi,
  • składniki na sos: limonka + oliwa z oliwek + cukier brązowy.
  • Przepis:

    Przepis to będzie zaledwie kilka słów, dlatego, że składniki należy po prostu pokroić i wrzucić do sałatki, polać sosem i… na wierzch położyć grillowany ser Halloumi. Wtedy pozostaje tylko delektować się smakiem 🙂

    Tagi: Grecja, Rodos