Po powrocie z Grecji ciągle chodził za nami dobry, zdrowy, domowy KEBAB 🙂
Postanowiliśmy przygotować go zgodnie z greckimi standardami… bez udziwnień i z wykorzystaniem kilku podstawowych składników: pity (nie mieliśmy czasu na przygotowanie swoich pit, więc skorzystaliśmy z gotowego wrapa), sosu tzatziki, pomidorów, cebuli i odpowiednio przygotowanego mięsa.

Składniki

  • gotowy wrap,
  • ogórek świeży,
  • jogurt grecki,
  • czosnek,
  • świeży pomidor,
  • cebula,
  • wołowina,
  • oliwa z oliwek,
  • czerwone wino,
  • przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, czosnek niedźwiedzi.

  • Mięso:

  • Podziel kawałek wołowiny na drobne plasterki (mniej więcej takie jak znasz z kebaba 😉 ).
  • Wrzuć mięso do miski i dodaj kilka łyżek oliwy z olwiek, odrobinę czerwonego wina i przyprawy: kmin rzymski, przetartą kolendrę, odrobinę soli, paprykę ostrą i czosnek niedźwiedzi.
  • Odstaw do lodówki, aby przeszło smakiem (mięso idealnie smakuje po około 24h).




  • Tzatziki:

  • Zetrzyj na tarce na wiórki świeżego ogórka i dodaj trochę soli.
  • Po kilku minutach odsącz wodę z ogórka.
  • Po odsączeniu dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Odstaw, aby przeszło smakiem.

  • Przepis na kebaba :):

  • Podziel pomidora i cebulę na drobne plasterki.
  • Wrzuć mięso w marynacie na rozgrzaną patelnię i podsmaż.
  • Podgrzej wrapa z dwóch stron w grillu elektrycznym lub na patelni. Pamiętaj, aby jedynie go podgrzać (jeśli będziesz podgrzewać go za długo straci swoją elastyczność i połamie się w trakcie „składania”).
  • Posmaruj całą powierzchnię wrapa sosem tzatziki.
  • Wrzuć pomidory, cebulę, usmażone mięso i złóż wrapa owijając go folią aluminiową (będzie lepiej trzymał się w trakcie jedzenia).