Składniki

  • cukinia,
  • mięso mielone,
  • (opcjonalnie) szynka
  • oliwa z oliwek,
  • wytrawne białe wino,
  • mozzarella,
  • awokado,
  • czerwona cebula,
  • limonka (ewentualnie cytryna),
  • czosnek,
  • bataty,
  • miód,
  • sól, pieprz i inne przyprawy.

  • Faszerowana cukinia

  • Po umyciu przekrój cukinię na pół.
  • Dużą łyżką wydrąż cukinie, wydrążone „wnętrze” cukinii pokrój na małe kawałki i odłóż.
  • Wrzuć na patelnię szynkę, wydrążone „wnętrze” cukinii dolej odrobinę oliwy z oliwek i smaż, aż do przysmażenia.
  • Dorzuć mięso mielone.
  • Po usmażeniu dopraw i dolej odrobinę białego wina. Mięso niech się chwilę podusi w tym sosie.
  • W między czasie posól wydrążoną cukinię, po kilku minutach zacznie puszczać wodę, którą przetrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Wypełnij cukinię farszem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°) na około 25-30 min. Pod koniec pieczenia pokryj cukinię mozzarellą.
  • Gotowe :)!

  • Pieczone bataty

  • Obrane i pokrojone bataty wymieszaj z oliwą i miodem oraz dopraw odrobiną soli,
  • Tak przygotowane bataty wstaw do piekarnika na 25-30 min (możesz wstawić razem z cukinią).




  • Guacamole

  • Obrane, dojrzałe awokado wrzuć do miski.
  • Dodaj dwa, wyciśnięte ząbki czosnku, wyciśnięty sok z połowy limonki, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz odrobinę oliwy z oliwek. Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać zmielone, ostre papryczki (wedle uznania).
  • Zmiażdż całość widelcem (nie blenduj – taka konsystencja będzie idealna).
  • Ciesz się smakiem :).